Параграф22 Daily

§22 Новини

Бойко Станкушев: В България се плащат пари, вкл. и на много журналисти, за да няма истина

Антикорупционният фонд (АКФ) организира за втора поредна година конкурс „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията 2021“. Какво е разбирането за корупция сред обществото, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Бойко Станкушев, съосновател на АКФ.

„Положението на страната е катастрофално. Причината е, че България е може би единствената страна в ЕС, стигнала до симбиоза между шефовете на държавни институции, на държавните органи, на най-различните служби и олигархията, която в основата си беше създадена в първите години след прехода. Те са едно и също и едните обслужват другите и обратно. В последните години, когато стана съвсем ясно това, виждаме как олигархията си определя ръководителите на всички държавни институции, за да бъде обслужвана.

Според индекса за корупция тази година България се е върнала до 86-о място, което съответства на мястото, което сме заемали преди 23 години. Да се върнеш 23 години назад, след като си член на ЕС и ред други организации, и имаш действаща пазарна икономика, и на хартия записана свобода на словото, това е много притеснително. Не съм оптимист колко време ще отнеме, ако въобще този процес започне – да се възстановим до някаква по-достойна позиция. Те нещата са свързани – има корелация между свободата на словото и индекса за корупция.

В България се дава мило и драго, плащат се пари, държат се зависими хора, включително по-голямата част от журналистическата колегия, за да няма истина. Затова и политиците бягат от дебати, защото кой ще си признае, че е виновен за липсата на милиарди, камо ли да каже и къде са отишли.

Ако някъде има Рай на поръчковата журналистика, то това е България. Няма нужда гледаме много на дълбоко, то се вижда всяка вечер в централните емисии и в публицистичните предавания на най-големите телевизии, за да се убедим, че очевидно се задават удобни въпроси и тези въпроси са съгласувани от мениджмънта на тези телевизии с участниците политици и всичко е предварително написано – и въпросите, и отговорите. Познавам почти всички колеги, които се появяват на екран и водят тези предавания, и знам колко им е терсене и неудобно, но тях ги тресе страх, защото имаме много примери от медийната ни история, как хора без никакво обяснение за публиката, изхвърчаха в небитието. Да не говорим, че след всяко наше разследване, на АКФ, ние изпращахме материали до всички големи телевизии, прилагахме и доказателствен материал, но не ни канят.

Освен това, никой от колегите ни не се интересува, когато срещу нас се водят дела, както се водят три дела срещу Николай Стоянов от „Капитал“ или срещу Венелина Попова, или когато подхвърлиха дрога в колата на Димитър Пецов в Силистра. В малките населени места феодализмът е много по-мощен и там мачкането е безобразно, страшно и кърваво. Ние за това правим тази награда – за да стимулираме колегите си разследващи журналисти и те да разберат, че не са сами.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във