Параграф22 Daily

§22 Новини

Болсонаро: Бразилия се готви за продоволствена криза през 2022

Повишаването на цената на торовете и недостигът на тези продукти на световните пазари може да доведе до хранителна криза и недостиг на храна в Бразилия през 2022 г. Тази прогноза беше направена в четвъртък от президента Хаир Болсонаро, който заяви, че правителството му предприема необходимите мерки. Речта на държавния глава беше излъчена по канала на неговата администрация в YouTube. "Поради енергийната криза Китай намали производството на торове. Цената се повиши и ще продължи да расте и ще има недостиг", разказва президентът, цитиран от Поглед.инфо.

"Следващата година ще имаме проблеми с недостига на храни", казал той, припомняйки, че най-голямата латиноамериканска държава произвежда около 20% от храните в света. „Работим по това от март и следващия месец ще представим план за одобрение за екстремни мерки“, добави той и отбелязъл, че покачването на цената на храната се наблюдава навсякъде по света, а редица страни вече са се сблъсквали с недостиг на храна.

Според статистиката на Националната асоциация на дистрибуторите на торове Бразилия внася около 85% от торовете, необходими за селското стопанство. В същото време минералните торове представляват повече от половината от бразилския внос от Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във