Параграф22 Daily

§22 Новини

Бомбаджията от Ветово ще смени днес болницата с ареста

51-годишният инженер по пиротехника от Ветово, който взриви в имота си шашка тротил, днес ще бъде изписан от болницата в Русе и ще бъде отведен в следствения арест за 72 часа. В петък прокуратурата ще иска от съда да му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение.

Общото количество взривни материали, открити в къщата на 51-годишния минен инженер от Ветово, е 27 килограма. От тях 11 килограма тротил и 16 килограма амонит. В момента се претърсват и други имоти на същия собственик, тъй като се предполага, че количеството експлозиви е по-голямо.

В периода от 1998 г. до 2010 г.  пиротехникът е имал достъп до взривни материали предвид работното си място, но предстои да бъде изяснено защо ги е съхранявал у дома си, обясни наблюдаващият прокурор Николай Николов. "Ние изясняваме причината за взривяването - дали е налице неправилно боравене, дали е налице умишлено боравене от страна на лицето с него, с цел взривяване, или друго лице е поставило този тротил с намерението да извърши някакво противозаконно действие", допълни той.

Наказанието за двете престъпления, по които е образувано дело, предвиждат лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във