Параграф22 Daily

§22 Новини

Бомбеният тормоз над училищата продължава

Психотормозът на училища в страната продължава втори ден. След като вчера (27 март) няколко школа в София, Бургас и Варна преустановиха учебната си дейност заради заплахи за поставени взривни устройства, сигнал за бомба е получен днес сутринта в 22-о Средно училище „Георги С. Раковски“ в София.

От МВР уточниха, че сигналът е постъпил в 6.30 в Четвърто РУ на МВР. Оттам веднага са реагирали, свързаха се с нас. Аз веднага дойдох. Слава Богу, все още почти нямаше деца - десетина бяха дошли за първа смяна. Пуснахме бързо съобщение в "Школо" на родителите и учениците. Полицаите направиха обстоен обход. Не установиха нищо, но с оглед безопасността на децата аз реших, че днес за 24 часа ще запечатаме училището. Няма да има учебен процес. Довечера трябваше да има родителска среща. Тя е отменена", разкри Елена Карпачева, директор на 22-ро СУ.

Сигналът е подаден от мъжки глас. Това е първият такъв сигнал в 22-ро училище от близо 10 години насам.

Сигнал за бомба е получен и в столичното 50-о Основно училище "Васил Левски" в кв. "Драгалевци". Учениците и персоналът са евакуирани. Учебните занятия са отменени за целия ден. Заплахи за поставени взривни устройства затвориха още 24 учебни заведения във Варна.

Имейл с бомбена заплаха е получен и в Математическата гимназия в Бургас. Учениците са евакуирани и часовете се прекратени. 

Сигнали за поставени взривни устройства са постъпили в сливенски училища, потвърдиха от Областната дирекция. Учениците са уведомени чрез онлайн платформата "Школо", че днес учебните занятия се прекратяват и ще бъдат уведомени за часовете утре чрез електронния си дневник.

Хипотезите за това кой стои зад заплахите също продължават да се роят. Според Любомир Тулев, експерт по киберсигурност, авторът на вчерашните атаки се е подписал с Telegram канал. Експертът е проверил името на изпращача Егор Сенянский, проучването го е довело до акаунт в Севастопол. "Въпросният човек е публикувал линк към социалния си акаунт в мрежата Вконтакте. Може да има руско-украинска нишка или македонска, но това са спекулации", смята Тулев. Според него заплахите не са сериозни, по-скоро авторът им е искал да тества реакцията.

Друго е мнението на бившия началник на отдел "Кибепрестъпления" в ГДБОП Явор Колев, който твърди, че интернет атаката най-вероятно е дело на хакерска група, която се занимава с политически екстремизъм. "Хакерски групи, които се занимават с политически екстремизъм, с всяване на паника и страх в обществото. От анализа, който направих от материалите, разбира се, които бяха в медиите, мога да заключа, че атаката е чуждестранна, разбира се, група, най-вероятно от Руската федерация. Изпратен мейл от 09:00 часа до множество училища в страната в различни градове, големи градове и има за цел да разстрои общественото мнение", заяви Колев.

Анонимните сигнали за бомби, заради които десетки български училища преустановиха учебната си дейност, са еднотипни имейли, адресирани като „важно съобщение” от името на някой си Егор Синянский, член на организацията MFUL. "Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени изцяло. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще се взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете”, пише в мейлите.

Подобни заплахи не са прецедент за училищата в страната. На 19 ноември 2012 г. в девет столични училища бяха подадени сигнали за поставени взривни устройства. Тогава от СДВР заявиха, че училищата, за които се подават сигнали не са на точно определено място, те са по територията на цялата столица. Сигналите са били от различни райони на София и са подавани от хора с различни гласове. До 11 ч. на този ден сигналите са били  три, като две от училищата са в една сграда - Първа английска гимназия и 112-то основно училище "Стоян Заимов". Заплашени бяха Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика „Михаил Ломоносов”, Софийската математическа гимназия, Средно училище за чужди езици и мениджмънт, Френската гимназия и 38-мо ОУ "Васил Априлов".

Полицията установи, че повечето сигнали са от улични телефонни автомати, но има подадени и от мобилни телефони. Всички сигнали от днес са били подадени на номер 112. Сутринта обажданията са били в интервал от 5 до 10 минути от различни райони на София.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във