Параграф22 Weekly

§22 Новини

Бомбички и димки преди делото за Куршум джамия

Над 1000 протестиращи са се събрали днес пред Съдебната палата в Пловдив, където апелативните съдии ще гледат жалбата на община Карлово за собствеността върху Куршум джамия. В момента се изслушват адвокатите на двете страни, предаде БТА.


Около 400 души пристигнаха с автобуси и собствен транспорт от Карлово, водени от кмета Емил Кабаиванов и председателя на Общинския съвет в града Стойо Карагенски, предаде радио Пловдив. Група футболни фенове запалиха димки в жълто-син цвят и хвърляха бомбички. Те носят със себе си почти 10-метров транспарант, на който е написано: "Всекиму ще се държи сметка според делата".


Кордон от жандармерията е застанал пред входа на съда. С лице към жандармеристите, протестиращите държат плакати и пеят възрожденски песни.


Булевард "Шести септември" е затворен за движение, платната му са буквално задръстени от демонстрантите.


Кметът на Карлово призова съдът да обмисли добре и да вземе правилното решение, защото, по думите му, правните документи и историческата справедливост са на тяхна страна.


През октомври м.г. на първа инстанция градската управа на Карлово загуби делото и бе осъдена да върне Куршум джамия във владение на Главното мюфтийство. Това решение на Пловдивския окръжен съд предизвика масови протести в Карлово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във