Параграф22 Daily

§22 Новини

Борец №1 срещу корупцията в Румъния е арестуван дни преди да дойде в България

Ръководителят на румънската Национална агенция за борба с корупцията Хория Джорджеску бе арестуван в нощта срещу вторник заради подозрения в злоупотреба с власт, съобщиха местните медии, цитирани и от български вестници. След дълги разпити, проведени от прокурорите в оглавяването от него ведомство, той е бил задържан в арест в Букурещ, а вчера подаде и оставка. Прокурорите са поискали от съда на Джорджеску да бъде наложена мярка за неотклонение задържане под стража за срок от 30 дни.

Хория Джорджеску е заподозрян, че в периода между 2008 и 2009 г. е надценил със 75 милиона евро стойността на имоти, реституирани от правителството, след като са били отнети преди години от комунистическата власт. В този период той е бил член на Комисията за компенсации към Националната агенция за реституция на имоти. Джорджеску е отговарял за изплащането на обезщетенията и сега е заподозрян, че е одобрявал компенсации за надценени активи.

Хория Джорджеску категорично отрича обвиненията и настоява, че е невинен. "Клиентът ми реши да подаде оставка, за да не вреди на авторитета на агенцията за борба с корупцията, въпреки че невинността му ще бъде доказана", заяви адвокатът му Кристиан Ене, цитиран от румънските медии.

Арестуваният Хория Джорджеску се очакваше на 24 и 25 март да бъде на визита в България по покана на вицепремиера Меглена Кунева. Той трябваше да представи начина на работа на румънските антикорупционни органи и да обясни на какво се дължат успехите на оглавяваното от него ведомство. У нас в началото на април се очаква да пристигне и шефката на Специализираната антикорупционна прокуратура в Румъния Лаура Кьовеши.

Джорджеску е поредният високопоставен държавен служител в Румъния, заподозрян в злоупотреба с власт. Преди дни от поста си се оттегли финансовият министър Дариус Вълков, който е обвинен, че е търгувал с влияние и е получил подкуп в размер на 2 млн. евро, докато е бил кмет на южния румънски град Слатина в периода 2010-2013 г. Тогава Вълков помогнал на компания да спечели обществена поръчка, срещу което взел солидния рушвет. Той отрича обвиненията.

Румъния може да намали данъците през тази година заради големия бюджетен излишък, обяви премиерът Виктор Понта пред местни медии. За първото тримесечие на 2015 г. първичният бюджетен излишък е почти 1 млрд. евро, по-високи от очакваното са преките чуждестранни инвестиции и износът, обяви той. През февруари правителството представи планираните за 2016-2019 г. данъчни реформи, които предвиждат намаляване на ДДС от 24 на 20%., сваляне на акцизите върху горивата и др. Премиерът бе попитан дали ще започне реализацията на тези реформи още тази година заради добрите икономически показатели. "Ако фискално можем да си го позволим, би било глупаво да не го направим", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във