Параграф22 Daily

§22 Новини

Борис Бонев с нови разкрития за скандала около осветлението в София

Общинският съветник Борис Бонев изнесе нови данни относно скандалната обществена поръчка за улично осветление в София и показа, че една от фирмите, които отговарят за изграждането и поддържането на лампите в София – „Лог Сиберия“, искат по 5 755 лв. за изграждането на уличен стълб в зоната, за която тя отговаря. Докато от другата страна на улицата, другата фирма, отговаряща за същата дейност – „Улично осветление“, взима по 1587 лв. за същото.

Той коментира и тезата на зам.кметът на София по транспорта Кристиан Кръстев, че „Улично осветление“ ще може да постави до края на срока на договора 3781 броя лампи. „Това е много удобна теза, но истината е че има подписан договор, в който ясно е описано какви са стойностите на поръчката. Те са до шест милиона за всяка обособена позиция в рамките на 2-те години от поръчката. Това че Столична община са възложили само за два милиона лева, не означава нищо. Утре може да възложат и за останалите. И аз съм сигурен, че ако не ги бяхме хванали, за да покажем всички тези безобразни разлики, поръчката щеше да бъде изпълнена“, коментира съветникът.

Бонев е изчислил, че по определени позиции преди т. нар. анексиране цените на „Лог Сиберия“, те са били с 4,85 пъти по-високи от тези на „Улично осветление“, а след него са паднали до „само“ с 4,36 пъти. „Т.е. намалението на цените след т.нар. анексация, която е засегнала само 16 от общо 190 позиции, е средно едва 11 процента. С други думи, разликите отново остават в пъти“, коментира Бонев. Той повтори въпроса как Столична община, която е възложител на конкурса за уличното осветление, е допуснала той да се проведе на толкова завишени цени, уточни Бонев.

Борис Бонев отговори и на тезата на зам.кмета Кръстев, че т. нар. „по-скъпа“ фирма е дала по-високи цени за изграждането на уличното осветление, а т. нар. „по-евтина“ – за неговата поддръжка. „Това нещо със средно претеглената цена, което от два дни г-н Кръстев се опитва да жонглира, е несъществено, защото става дума за две отделни пера – едното е изграждане на улично осветление, а другото за неговата поддръжка. От обясненията на зам. кмета става ясно, че и по двете позиции заложените стойности са непазарно високи. Кой направи техническите спецификации на тази поръчка – фирмата или общината?“, попита още Бонев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във