Параграф22 Daily

§22 Новини

Борис Минц и синовете му са обвинени за присвояване на 35 млрд. рубли от търговска банка „Откритие“

Руските разследващи органи обвиниха бизнесмена Борис Минц и двамата му синове - Дмитрий и Александър, в заграбването на активи на руската търговска банка "Откритие" в размер на 35 милиарда рубли (около 600 млн. долара), съобщава ТАСС като се позовава на пресслужбата на Следствения комитет на Руската федерация. "Според разследването, през периода юли-август 2017 г., Борис Минц, синовете му Дмитрий и Александър, както и председателят на борда на банка "Откритие" Евгений Данкевич, са сключили сделки, които очевидно са неизгодни за кредитната институция чрез закупуване на облигации на фирма "О1 груп финанс", контролирана от Минц, на необосновано завишена цена. "По този начин те всъщност са откраднали активи на банката в размер на 35 милиарда рубли", твърдят следователите.

В петък Басманния съд на руската столица Москва задържа задочно под стража синовете на Минц. Разглеждането на въпроса за отсъстващия от страната бизнесмен е отложено за 3 февруари тази година. Главното следствено управление на СК на Русия е образувал срещу тях наказателно производство по част 4 на чл. 160 от Наказателния кодекс ("присвояване").

Борис Минц е основател на инвестиционната компания "О1 груп", която е специализирана придобиването и управлението на финансови активи и на недвижими имоти. През 2018 г. той прехвърля контрола върху финансовата група "Будуще" и компанията за развитие O1 Properties, част от O1 Group, на кипърската компания Riverstretch Trading & Investments (RT&I). Милиардерът е и основател на Музея на руския импресионизъм.

Борис Мінц е в така наречения Кремълски списък на Конгреса на САЩ. Бизнесмените от този списък имат богатство над 1 милиард долара и може да бъдат подложени на санкции.

От пресслужбата на  банка "Откритие" са уточнили, че през септември 2018 г. финансовата институция е сезирала Следствения комитет  на Русия за престъпленията на семейство Минц. Става дума за техни сделки малко преди държавата да пристъпи към санация на трезора.

В момента Борис Минц и синовете му се намират във Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във