Параграф22 Daily

§22 Новини

Борислав Сарафов: Ще има още обвиняеми за източването на КТБ

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов даде да се разбере, че ще има още обвиняеми за източването на КТБ, предаде БНР. По думите му разследването вървяло интензивно. "Делото все още не влиза в съда, защото се разпитват стотици свидетели, включително и кредитори, които са взимали пари от КТБ. Назначени са и много експертизи, които са важни за разследващите. Ако се установи, че кредитори или прехвърляния са били свързани с поставени лица, ще има още обвиняеми лица", категоричен е Борислав Сарафов.

Изяснява се в момента дали управителят на БНБ е знаел за действията на Цветан Гунев. Бившият подуправител на БНБ е единственият високопоставен обвиняем по аферата КТБ. „Ако и за това бъдат открити данни, няма да се поколебаем да повдигнем обвинения", каза още Сарафов. Според него отсъствието на Цветан Василев, задочно обвиняем за източването на банката, не е проблем за делото, а както той е обвиняем задочно, ако се стигне до обвинителен акт в съда, делото също може да се води задочно. Все пак Сарафов се надява, че в рамките на разумно време сръбските власти ще решат и ще предадат Цветан Василев, когото ние искаме да бъде екстрадиран тук.

Прокуратурата разчита да допълни събраните по случая доказателства и чрез работата на временните синдици, които днес официално бяха въведени в КТБ.

Министър Владислав Горанов потвърди, че следващата седмица в банката ще влязат още синдици. "Ще има трети синдик, ако трябва и четвърти ще има вероятно следващата седмица. Обемът от работа, който трябва да бъде извършен, е много голям, затова няма да пестим човешки ресурси, за да управляваме процеса на несъстоятелност…Тезите на квесторите не са безспорни. Ако установим, че са нарушили нещо, ще им се търси отговорност".

Facebook logo
Бъдете с нас и във