Параграф22 Daily

§22 Новини

Бориславова: Хора от списъка на Петков организират платени протести

Три важни точки са обсъдени на редовното заседание на Министерския съвет днес, съобщи началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова след края му, предаде DarikNews.bg.

Първата е по повод инициативата за планирани протести тази събота на полицаите и пожарникарите. "Премиерът ще проведе срещи днес с представители на потенциално протестиращите групи, на които ще бъдат обсъдени техните проблеми и ще може да се сподели визия за разрешаването им", уточни Бориславова и допълни: "На оперативно заседание бяхме информирани от министър Бойко Рашков, че тече организация в цялата страна от криминално проявени субекти, които срещу заплащане биват стимулирани да участват в протести. Част от тези лица, които биват стимулирани да участват и участват в провеждането на тази стегната организация, са купувачи на гласове в различни градове, които са известни на органите на МВР.

А също поне едно от лицата от списъка с 19 души, който премиерът предостави на прокуратурата, има данни, че съдействат за провеждането на масови протести, въпреки течащия диалог с правителството и разглеждане на конкретни искания", допълни Бориславова.

Началникът на политическия кабинет на премиера обясни и за другите две важни точки, които са били обсъдени на министерското заседание. Те са свързани със стъпки за подобряване на финансирането и запълване на дефицитите на Българската армия.

"В тази връзка бяха приети три точки. Една от тях е свързана със взимане на решение за приемане на оферта за придобиване на радио-комуникационно оборудване. Също одобряване на инвестиционни разходи, които са в рамките на залегналия бюджет за 2022 г. за попълване и подобряване на мобилността на силите за специални операции с разход от 60 млн. лв за бронирани и високопроходими автомобили, както и модернизация на танковите формирования, на стойност приблизително 99 млн. лв. Тези разходи са заложени и в бюджета", посочи още Бориславова.

Тя обясни, че предстои да се направят изменения в Наказателния кодекс, за да отговорим на критиките от Европа по отношение на наказанията за киберрестъпления, както и такива, свързани с детската сексуална онлайн експлоатация и интелектуалната собственост.

По темата за АЕЦ "Белене", тя заяви, че има коалиционно споразумение, в което е залегнало развитието на ядрената ни енергетика. Предстои анализ кой проект е по-добър - "Белене" или "Козлодуй".

Facebook logo
Бъдете с нас и във