Параграф22 Daily

§22 Новини

Борисов разпоредил на Мавродиев да се маха от ББР

Премиерът Бойко Борисов е поискал смяната на ръководството на Българската банка за развитие заради отпуснатите 75 млн. лв. на колекторска фирма. По думите на министър-председателя това е станало без знанието на принципала - министъра на финансите Владислав Горанов. "Възмутен съм от това, което направи Българската банка за развитие и съм му разпоредил изпълнителните директори и бордът да бъдат незабавно освободени. Финансовият министър не е бил уведомен. Министърът да свиква борд и да освободждава всичко в него", добави Борисов.

Ден по-рано Управителният съвет на Банката за развитие даде брифинг, на който бе обяснено, че парите са отпуснати, за да се осигури ликвидна подкрепа на две банки, които имат над 75 000 длъжници. Според изпълнителния директор на банката Стоян Мавродиев не е направено нищо нередно, а той е атакуван с фалшиви новини.

Преди два дни парламентът разреши с актуализацията на бюджета на ББР да бъдат отпуснати 700 млн. лв. за подкрепа на бизнеса през търговските банки по време на кризата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във