Параграф22 Daily

§22 Новини

Борзу Дараджахи от лондонския Independent: Сън до „Глок“ и пачки кеш. Вихър от въпроси около снимките от спалнята на премиера на България

Борзу Дараджахи - Independent(на снимката):

- Той е министър-председател на България, нация от 7 милиона, която е член на Европейския съюз и партньор в НАТО. Какво казват снимки на Бойко Борисов, който лежи в леглото си до 9-милиметров пистолет „Глок“ и чекмедже, пълно с банкноти от 500 евро и златни кюлчета в интернет?

Фотосите бяха разпространени до новинарските медии анонимно, публикувани онлайн миналата седмица и потвърдени като истински от експерти за два разследващи сайта. Те разтърсиха балканската нация и повдигнаха множество въпроси за г-н Борисов и враговете му. Остават въпроси защо на тях се появява г-н Борисов, десен политически лидер, който е съюзник на германската канцлерка Ангела Меркел, показан като гангстер от филми, който държи огнестрелно оръжие, пари и злато до леглото си, докато спи.

Един от разследващите сайтове, в който са анализирани снимките, стигна до заключението, че част от тях са направени между 2017 и 2019 г.  По-големият въпрос е кой е направил снимките и защо са били разпространени?

Г-н Борисов ги осъди гневно и изглежда, че потвърждава тяхната автентичност. “Целта е да ни смажат психически, а и физически”, каза г-н Борисов на пресконференция, преди да се пошегува: “Поне не ме снимаха с малко момче в леглото”. Той обвини съперника си Румен Радев, лидер на опозиционната Социалистическа партия, че е използвал дрон, за да го дебне. /Румен Радев е президент на България, за което колегата автор е пропуснал да се информира, бел.ред./ И двамата обитават съседни вили в един специален район на София.

Г-н Радев, бивш пилот от ВВС, признава, че притежава дрон и знае как се управлява, но отрича обвиненията. А анализатори предполагат, че Радев е малко вероятен виновник. Вместо това те подозират, че снимките са част от политическата и правна война между г-н Борисов и българския хазартен олигарх Васил Божков, който избяга в ОАЕ по-рано тази година, разгромен от премиера.

Според вътрешен човек от София, считаният за най-богатия човек в България Божков, е събрал други олигарси, за да се изправи срещу премиера, след като правителството му е настоявало да завземе повече от различните бизнес-операции в страната. “Имало е тайна среща на Божков и други олигарси. Те обсъждаха как да съборят правителството на Борисов”, каза вътрешният човек, като цитира източници, близки до охранителния апарат на страната. Според сведенията г-н Борисов е разбрал за срещата, което го е предизвикало да натовари прокурорите и данъчните да преследват Божков за различни финансови престъпления.

През февруари към досието на Божков са добавени обвинения за убийство и изнасилване. По-късно той е обвинен в кражба на антики. Но кралят на хазартната империя, за когото се твърди, че контролира състояние на стойност 1, 2 милиарда евро, отвръща на удара, като редовно публикува в интернет в своите Facebook и Twitter опасни данни за високопоставени български управленци. Този месец той твърди, че разполага с касови бележки и документи, които показват, че е дал на г-н Борисов и финансовия министър Владислав Горанов еквивалент на 24 млн. британски лири кеш за “политическа протекция” за подкрепа на хазартната му империя.

Г-н Борисов отрече обвиненията. “Ако някой се осмели да вземе пари от /г-н Божков/ – нито знам, нито някой ми е казал за това”, заяви той в телевизионно интервю по-рано този месец, в което се закле “в живота си”, че твърденията са неверни.

Правителството на г-н Борисов се стреми да национализира бизнеса на г-н Божков, ход, който олигархът смята да оспори в съда. Премиерът има не малко врагове в страната. Освен това той предизвика враждебност сред левите българи, като настоява за вкарване на нацията в еврозоната, намерение, което според някои от представителите на политическата опозиция ще доведе до ценова инфлация и ще попречи на способността на България да използва макроикономически лостове чрез централната си банка.

Г-н Борисов, бивш пожарникар и служител в МВР, бе един мандат кмет на София. За първи път той стана премиер през 2009 г. с антикорупционна платформа.

Автор: Борзу Дараджахи, Independent
Превод: Екип на Биволъ

На снимката Борзу Дараджахи - Independent

Facebook logo
Бъдете с нас и във