Параграф22 Daily

§22 Новини

Бракониери изпотрепаха ценен дивеч при откриване на ловния сезон

Тежък бракониерски случай е имало през изминалата нощ в стопанството на ловна дружинка „Нановица”, край Момчилград. Бракониери са убили три елена-лопатара и една сърна. Това съобщи край град Съединение зам.-министърът на земеделието Георги Костов. „Извършват се мероприятия по издирването на извършителите, но със сигурност се знаят”, каза зам.- министър Костов и добави, че се очаква те да бъдат заловени. По думите му, бракониерите най-често са ловци.

Три джипа е имало снощи, като два от тях са проверени.Ясен е извършителят – местен партиен лидер от доминираща в областта партия, който от началото на годината досега има 25 издадени бележки за отстрелван дивеч. При този лов единствено само за убития сръндак е издадено разрешение. Това грубо нарушение бележи началото на ловния сезон за дребен пернат дивеч, открит днес в местност край град Съединение от заместник-министъра на земеделието и храните Георги Костов.

120 000 регистрирани ловци има у нас. Към всички тях е обръщението на Ловния съвет за спазване на Закона за лова, добра дисциплина и етика при ловните излети. Предстои Народното събрание да приеме мерки, които да гарантират безопасността по време на лов. Това ще стане в най-скоро време, заяви заместник-министър Костов.

8 смъртни случая по време на лов има през 2009 г., 10 души са наранени. През 2010 г. смъртните случаи са 3, а ранените – 12. 4 ловци са убити по време на лов през 2011, 13 са ранени. През 2012 и 2013 има общо 3 смъртни случая и 3 наранявания. През миналата година двама са загинали, а четирима са ранени. До месец юли тази година имаме един смъртен случай.

Зам.-министър Костов, откри ловния сезон за лов на прелетен дивеч край град Съединение и направи обръщение, във връзка с предотвратяване на инциденти и нарушения и спазване на закона за лова. Той пожела на ловците приятни изживявания, но ги призова да спазват всички мерки за сигурност. "Ловът е сериозно занимание и отговорност за истинските ловци", каза той. "България има установени ловни традиции повече от 130 години. За последните 200 години на територията на страната ни не е изчезнал нито един животински вид", добави Костов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във