Параграф22 Daily

§22 Новини

Бракониери теглиха клечката и на Дуранкулашкото езеро

Гори Дуранкулашкото езеро. Огънят е обхванал най-северната му част на водоема - Орлово блато, която се намира в близост до къмпинг "Космос". Дуранкулашкото езеро е сред най-значимите и най-добре запазените крайбрежни влажни зони в България, с международно значение за опазването на повече от 260 вида редки и застрашени от изчезване растения и животни.

Защитената зона е важна спирка по миграционния път на прелетните птици на юг. Изгорели са около 60 дка тръстикова растителност, която е местообитание на защитени видове. Не са установени бедстващи животински видове, но пожарът поставя в риск зимуващите в езерото птици.

Според Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците всичко говори за умишлен палеж. В района има много бракониери, които ловят риба – разчистват си терен с пожарите, коментира екоактивистът. По думите му проблемът е, че институциите не взимат мерки срещу тези палежи.

Това е втори пожар в защитена местност само за 24 часа, след като снощи пламъци обхванаха Драгоманското блато. Огънят унищожи огромна част от местността и бе потушен трудно от пожарникарите. Според кмета на Драгоман и местни жители, пожарът е бил предизвикан умишлено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във