Параграф22 Daily

§22 Новини

Бракониери унищожават находища на трюфели в ловното стопанство на Балчик

Незаконният добив на трюфели се увеличава. За това алармират от Държавното ловно стопанство - Балчик. Заради високата изкупна цена трюфелите все по-често са обект на бракониерите, като по този начин се унищожават цели местообитания. За да не се стигне до изчезването на този горски ресурс, са въведени и определени бройки за издаване на разрешителни, от Горското стопанство настояват и за законодателни промени, сочи БНР.

Освен броя на разрешителните от Ловното стопанство в Балчик са ограничили и местата, от които могат да бъдат събирани трюфелите, като това е забранено в защитените територии, резерватите, базите за развъждане на дивеч. Оттам споделят опасенията си, че бракониерите не се съобразяват с никакви правила, гонят дивеча, замърсяват, причиняват пожари и дори поставят шипове по горските пътища, за да затрудняват проверките на служителите.

За последната седмица са били съставени три акта, но от стопанството настояват да бъдат направени законодателни промени, за да се ограничи незаконната дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във