Параграф22 Daily

§22 Новини

Брат топи сестра си за убийството на баща им

Радка и Красимир Върбанови отказаха да дават обяснения пред съдебния състав, докато не се съберат новите доказателства по делото за убийството на баща им. Третият подсъдими Валери Трифонов, който е съпруг на Радка също пожела да не говори, пише "Конкурент". В сряда във Врачанския окръжен съд се проведе поредното заседание по процеса за убийството на 83-годишния Асен Върбанов от врачанския квартал Бистрец. Съдия Христина Михайлова отложи процеса за декември по искане на страните за събиране на нови доказателства.

Резултати от полиграф могат да доведат до обрат по делото за смъртта на 83-годишния Асен Върбанов от врачанския кв. Бистрец. На последното съдебно заседание от процеса, в зала бяха изслушани съдебномедицинска, петорна и психологична експертиза. В ареста с най-тежка мярка за неотклонение е синът на убития Красимир Върбанов. Вчера той проговори за пръв път пред журналисти.  "Не съм виновен. Сестра ми и зет ми са убийци. Цял Бистрец го знае. Злобата за пари и имот са причина за всичко“, заяви съдебна зала Красимир.

Двете експертизи на патоанатомите, които трябваше да дадат отговор от какво е настъпила смъртта бяха категорични, че е вследствие на тежка травма. Според вещите лица дядото е издъхнал от белодробна недостатъчност, причинена от счупване на множество ребра. Лекарите заявиха пред съдебния състав, че подобна травма би могла да се получи при скачане върху тялото на жертвата. В конкретния случай това е станало при скачане върху гърдите на 83-годишния мъж. Според експертите възрастният човек е получил травмите докато е бил жив.

Криминалният психолог Тодор Тодоров представи съдебно-психологичната експертиза, която е изготвена по отношение и на 3-мата подсъдими. В нея влизат и резултатите от полиграфа, на който са преминали. Тъй като разследването по случая започна след ексхумацията на трупа, събраните доказателства по делото са доста оскъдни, твърдят запознати с процеса. Поради тази причина резултатите от полиграфа, които сами по себе си нямат доказателствена стойност, биха могли да бъдат ключови за процеса. Детекторът на лъжата е отчел много голяма вероятност за истина на въпроса дали са били в дома на Асен и дали са го ритали и скачали върху него. Братът Красимир е дал отрицателен отговор на този въпрос, а детекторът не го е отчел за лъжа. Според прокуратурата обаче той е физическият извършител.

Защитниците на Радка и съпруга й Валери оспориха заключението на вещото лице, но се съгласиха експертизата да бъде приета. Психологът представи пред магистратите и заключението си по отношение характера на всеки един от подсъдимите. Синът на жертвата Красимир бе определен като човек без амбиции и цели, който няма критичност към себе си. Сестра му Радка пък бе определена като демонстративна личност, егоцентрична и доминираща. Според вещото лице тя е властна, а в състояние на стрес е способна да извърши необмислени действия. Тя заяви пред съда, че е била подложена на полиграф не по нейно желание.

Експертите обориха това твърдение, тъй като е дала изричното си съгласие и е съдействала при теста. Съпругът Валери пък бе определен като лесно манипулируема личност, плах и депресиран човек. Вчера показания даде и собственикът на погребалната агенция, която била ангажирана за починалия.

„Можете да си представите как изглежда труп, престоял една седмица“, каза собственикът на траурното бюро на влизане в съдебна зала. Тежкото престъпление бе извършено през 2012 г., като се предполага, че в основата на всичко стои спор за семеен имот. Мъжът е погребан, а било представено, че е издъхнал от естествена смърт. По-късно Красимир пропял пред разследващите и е направена ексхумация на тялото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във