Параграф22 Daily

§22 Новини

Братята-побойници от Самоков остават под арест

Братята Иво Петров и Янко Петров, обвинени за нанасяне на побой на дежурен лекар от Спешна помощ в Самоков на 4 юни, остават с мерки за неотклонение "задържане под стража" и "домашен арест". Определението е окончателно и е на два съдебни състава на Окръжния съд – София.

Според съдиите е налице обосновано предположение, че двамата са извършили това, за което са обвинени, като освен това при изменение на мерките им съществува опасност да извършат друго престъпление. Поведението им на 4 юни е било обществено опасно, те са проявили особена дързост и цинизъм при нападението на лекарския екип.

Адвокатът на двамата братя настоя за изменение на мерките и на Иво, и на Янко, като за първия поиска всякаква мярка, различна от „задържане под стража“, а за брат му Янко – по-лека от „домашен арест“. Защитникът се мотивира с чистото им съдебно минало, че имат семейства и малки деца, а освен това искат да погребат баща си.

Прокуратурата обаче изтъкна, че има опасност двамата да извършат ново престъпление, ако излязат на свобода. Изводът се налага от начина, по който са извършили побоя – с особена дързост и цинизъм и незачитане на обществените правила.

С особено мнение за оставянето в ареста на Иво Петров се обяви съдия Бозаджиева, която бе и докладчик по делото. Според нея, ако му бъде наложена мярка „домашен арест“, ще бъдат постигнати целите на разследването.

Съдия Бозаджиева изтъкна чистото съдебно минало на задържания, както и моментът, в който той и брат му са нападнали лекаря – непосредствено след като са разбрали, че баща им е починал. Според нея това е оказало влияние върху Иво, за да реагира така. Останалите членове на състава обаче не се съгласиха с позицията й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във