Параграф22 Daily

§22 Новини

Бразилия глоби Facebook с ,6 млн. долара заради Cambridge Analytica

Глобата е наложена във връзка с незаконно споделяне на лични данни за потребители в Бразилия от страна на компанията, съобщиха в изявление от правосъдното министерство в страната. Разследваното по случая е започнало през 2018 г., като Facebook все още има възможност да обжалва решението. "Има доказателства, че е бил даден достъп до данни за около 443 000 потребители на платформата от разработчици на приложението "thisisyourdigitallife" по причини, които са най-малкото съмнителни", се казва в изявлението на министерството. Оттам посочват още, че Facebook не е информирала потребителите си за последствията от въвеждането на настройките си за поверителност.

От социалната мрежа вече съобщиха, че са внесени промени в платформата и е ограничен достъпът до информация до разработчиците на приложения. "Няма доказателства, че данни за потребители в Бразилия са изпращани към Cambridge Analytica", заяви говорител на Facebook  в Бразилия. По думите му в момента се прави оценка на възможностите за правни действия.

През юли Facebook се съгласи да плати 5 млрд. долара на американската Федерална търговска комисия – най-голямата такава глоба по рода си в историята на агенцията, за да потуши скандала с Cambridge Analytica.

Facebook logo
Бъдете с нас и във