Параграф22 Daily

§22 Новини

Брендо не се яви пред ВКС, поскиха от съда да върне делото за ново разглеждане

Очаквано, Евелин Банев – Брендо не се яви пред Върховния касационен съд за делото, в което прокуратурата протестира оправдателната му присъда за пране на пари. С мотив, че Софийският апелативен не е извършил оценка на доказателствата, защото не е посочено неправомерно регистриране на дружества, обвинението поиска от върховните съдии да върнат делото за ново разглеждане.

В тезата си прокурорите посочиха, че е извършвано пране на пари със средства, придобити от незаконен трафик на наркотици. Това е ставало чрез отпускане на заеми без възвръщаемост през дружества, с цел намаляване на данъците от търговска дейност.

Заедно с Брендо по делото са подсъдими още Десислава Дишлиева, Моника Добринова и Симо Карайчев. В протеста си обвинението заяви още, че по делото са допуснати съществени процесуални нарушения.

Според адвоката на Евелин Банев – Брендо, Ина Лулчева, обаче никъде не се казва, че парите са придобити от трафик на наркотици. Лулчева подчерта, че обвиненията почиват на предположения без никакви аргументи и факти. Единственият, на който се основават те, е че в компютър на приятел на Брендо е намерен договор, но лицето никога досега не е било разпитвано. Затова защитникът на обвиняемия поиска ВКС да остави без уважение протеста на прокурорите по делото.

Друг от адвокатите на обвиняемите лица, Даниела Доковска, заяви пред съда, че обвинителният акт е негоден. "В него е написано, че обвиняемите са знаели или предполагали за произхода на парите. Законът е преписан, защото прокурорите нямат доказателства. Не може един човек едновременно да знае и предполага", подчерта тя.

И Доковска обяви, че протестът на обвинението почива само на общи оценки и предположения, които са крайно недостатъчни, за да се говори за престъпна група за пране на пари.

ВКС ще се произнесе по делото в срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във