Параграф22 Daily

§22 Новини

Бригаден генерал Емил Тонев: Националната служба за охрана може да бъде имитирана, но не и заменена

Националната служба за охрана е една от опорите на системата за защита на националната сигурност и е структура, която нито може да бъде заобиколена, нито пренебрегната! По своите умения, ниво на професионална подготовка, на ефективност и на прилагане на световните професионални стандарти, Националната служба за охрана може да бъде имитирана, но не и заменена. Това заяви началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев в обръщение към служителите на НСО по случай професионалния празник на държавната охранителна служба.

На закрита церемония в централата на НСО в столицата и при спазване на противоепидемичните ограничения професионалният празник на службата бе отбелязан тържествено в присъствието на председателя на 46-ото Народно събрание Ива Митева, министър-председателя Стефан Янев, представители на Администрацията на президента и ръководния състав на НСО. Тържествен водосвет за здраве и благоденствие по случай празника отслужи Мелнишкият епископ Герасим, Главен секретар на Светия синод на Българската православна църква-Българска патриаршия.

В обръщението си началникът на НСО подчерта, че службата е съумяла да остане над равнището на ежедневното политическо заиграване. „В духа на най-добрите стандарти, с които винаги се е съизмервала, Службата за охрана запази професионална дистанция, въпреки многократните опити да бъде въвлечена като активна страна в политическия дневен ред. Професионализмът отново надделя над политиканстването“, заяви ген. Тонев.

Началникът на НСО отбеляза дискусиите по промените в законодателството на службата и посочи, че за първи път, откакто НСО работи по свой закон, на публична дискусия бяха подложени основни принципи и положения в самия закон, но и във философията на цялостната дейност на НСО – кого да охранява службата, с какви средства, при какви условия. „Продължавам да считам, че промени в Закона за НСО са необходими. Но те не трябва да бъдат самоцел, а да почиват върху ясни принципи и да отчитат реалностите на средата на сигурност и опита на професионалистите, които го прилагат. Продължаваме да работим в тази посока: за по-ефективно използване на ресурсите; за по-добра подготовка и мотивация на състава; за модернизация на техническите средства и на оборудването, с което работим“, заяви още бриг. ген. Емил Тонев.

Началникът на Националната служба за охрана коментира, че за първи път от много години насам службата има възможност „да излезе от ежедневието на фалшивите скандали, в които неведнъж е била въвличана, и да мислим за това, което ни предстои“. НСО не допусна нито един инцидент с охранявано лице или със свой служител по време на служба. Привлечени бяха нови служители, а съставът на НСО бе подмладен. Подсилен бе административният капацитет и подобрено взаимодействието на НСО с други институции и със службите партньори, отчете началникът на охранителната служба.

Бригаден генерал Емил Тонев поздрави състава на НСО за работата по успешното домакинство на Срещата на високо равнище в София по инициативата „Три морета“ и за високия им професионализъм при осигуряването на десетки масови мероприятия.

В обръщението си началникът на НСО открои и основните предизвикателства, които стоят пред службата. „Отговорно заявявам - Националната служба за охрана е в състояние да се адаптира и да преодолее всяко предизвикателство, независимо от неговия източник. Показахме, че въпреки ограниченията, голяма част от които ни налага общественото мнение, продължаваме да работим по признатите за най-високи в света стандарти. И именно спрямо професионалните си стандарти компромиси няма да направим и няма да позволим да ни бъдат наложени!“, категоричен беше бригаден генерал Емил Тонев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във