Параграф22 Daily

§22 Новини

БРИКС се запасява с валута

Компаниите в Русия, Китай и Бразилия са си осигурили рекордния ръст - и дял, от чуждестранното банково кредитиране на развиващите се пазари през първото тримесечие на 2013 г., свидетелстват данните на Банката за международни разплащания в Базел(Bank for International Settlements, BIS), публикувани тези дни. Данните на BIS се приемат от финансовите експерти като достоверна статистика за международното движение на капитала. Това е исторически максимум, съобщават от трезора. В същото време чуждестраното банково кредитиране в развитите страни се свива.


Обемът на международните кредити за развиващите се пазари са се увеличили през първото тримесечие на тази година с 267 млрд, долара до 3, 4 трлн.долара. Това е рекорден растеж от над 8,4% спрямо последното тримесечие на 2012 г. Още по-бързо са нараснали обемите на межбанковите кредити - около 200 млрд. долара или растеж от 12%. 85% от този ръст е осигурило финансирането само за три страни от групата БРИКС - Китай, Бразилия и Русия.


В Китай обемът на чуждестранното банково кредитиране е нараснал за първото тримесечие на 2013 г. със 160 млрд долара - или с 31%. Китайските компании вече могат да получават пари в заем на по-изгодни условия в чужбина, отколкото от трезорите в самия Китай. Объемът на външното кредитиране в Бразилии е нараснал с 34 млрд, долара или с 14%., а в Русия ръстът е направо рекорден - 18% или 29 млрд. долара, съобщават от банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във