Параграф22 Daily

§22 Новини

Британец и българка жалят условни присъди за имотна измама на шотландец

Британец и българка жалят условни присъди за имотна измама пред Окръжен съд - Велико Търново. От условното наказание обаче е недоволен и измаменият шотландец, който иска ефективна присъда от окръжните магистрати, а делото влиза за пръв път в тази инстанция, сочи Борба.

С присъда от 21 ноември 2017 г., Районен съд – Велико Търново е признал подсъдимите Антъни Д. П., британски гражданин, и Силвия Т. С. за виновни в това, че през 2016 г., в стражишкото село Лозен и град Единбург, Шотландия, при условията на продължавано престъпление и на предварителен сговор между тях, с цел да набавят за себе си имотна облага, са възбудили и поддържали заблуждение у 65-годишния шотландски гражданин Н. Е., че предлагат за продажба апартамент във Варна и след заплащане на парична сума от общо 8500 евро, той ще стане собственик на имота.

С това двамата мошеници са му причинили имотна вреда в общ размер 16 567, 60 лв., които били преведени на четири пъти от Н. Е. по посочени от 35-годишната Силвия и 34-годишният Антъни банкови сметки. Това двама подсъдими извършили чрез публикуване на обява в интернет сайт и поддържали чрез осъществяване на кореспонденция по имейл. Заради измамата Великотърновският районен съд е наложил на всеки един от тях наказание една година лишаване от свобода, условно с изпитателен срок от три години.

Силвия Т. С. и Антъни Д. П. са осъдени да заплатят солидарно на гражданския ищец Н. Е. сумата от 16 567 лв., представляваща имуществени вреди в резултат на извършеното престъпление, ведно със законната лихва от датата на увреждането – 9 декември 2016 г., до окончателното изплащане на сумата, както и 1000 лв. разноски по делото за упълномощаване на повереник.

Делото е образувано въз основа на въззивни жалби от подсъдимите и пострадалото лице.

Facebook logo
Бъдете с нас и във