Параграф22 Daily

§22 Новини

Британска ОПГ свила 54 милиона евро от банки в Чехия

Организирана престъпна група, базирана във Великобритания, е откраднала 1,4 милиарда крони (около 54 милиона евро) чрез измами от две банки и една застрахователна компания в Чехия. Това съобщи чешката национална телевизия, цитирана от ТАСС. Измамниците са присвоили тези средства чрез изфабрикувани договори за доставка на стомана. Според полицията такива случаи са били поне 21. Всеки път финансовите организации предоставяли на киберпрестъпниците заеми в размер на десетки милиони крони (милиони евро).

Четирима от заподозрените се намират в Чехия. Трима от тях са граждани на републиката, а един е гражданин на чужда държава. Те са обвинени в големи измами с банкови и застрахователни трансакции. Изправени са пред опастността да получат до 10 години затвор. Чешката полиция е разкрила международната организирана престъпна група заедно със свои британски колеги.

Първите факти за големи измами на банки и застрахователни компании с фиктивни договори за стомана са били разкрити през 2013 г. Разследването е открито през 2017 г

Facebook logo
Бъдете с нас и във