Параграф22 Daily

§22 Новини

Брюксел съди България за перките на бившия шеф на Комисията за защита на потребителите

Рекордни 14 дела се водят срещи страната ни в областта на околната среда

Рекордните 14 наказателни процедури води Европейската комисия в областта на околната среда срещу страната ни. В никоя друга област няма заведени толкова много дело. От тях в най-напреднала фаза е делото за изграждане на ветропарк на Уинд Енерджи, зад която стои бившият председател на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров, като се очаква то да бъде внесено в Европейския съд в края на октомври, съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова при отчитането на стоте дни работа на МОСВ.


Пет от наказателните процедури са свързани с опазване на биоразнообразието, три - на въздуха, две - на отпадъците, по една - за непълно въведени европейски директиви, свързани с води, генно-модифицирани организми и климата, и една - за невъведена директива в областта на климата.


Изграждането на ветрогенараторен парк от 95 перки и още 150 други обекта, сред които и ваканционни селища, е безпрецедентен пример за разминаване на политиката на министерството в областта на опазване на околната среда с тази, провеждана от регионална негова структура, обясни министър Михайлова. Това е необяснимо и за европейските институции, допълни тя.


През 2012 г. Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Варна издава одобрението за изграждането на нов ветрогенераторен парк, известен в Брюксел с името Смин край Калиакра. Решението й е самостоятелно и в противоречие с политиката на министерството, като по-късно тогавашният министър на околната среда и водите Нона Караджова издава заповед за отмяната на решението на РИОСВ. Инвеститорът обаче обжалва пред съда, като административният съд не зачита заповедта на министъра на околната среда и приема решението на РИОСВ, обясни министър Михайлова.


Проблемът е, че паркът се изгражда в близост до защитена зона, като не е отчетено влиянието му върху прелетните птици. За това е имало множеството сигнали от неправителствени организации. Има ясен сигнал, че през октомври Еврокомисията ще вземе решение тази процедура да бъде внесена в съда до края на месеца, каза министър Михайлова.


В момента България прави всичко възможно, за да намали щетите от евентуална бъдеща санкция. Предприетите стъпки са три и са обсъдени с еврокомисаря по околна среда Янез Поточник. На първо място в най-кратки срокове предстои да бъде взето решение за разширяване на защитената зона Било, която към момента не покрива територията на предвидения нов ветропарк. Очаква се това да се случи на 8 октомври, когато се събира експертният съвет към екоминистерството, който ще определи обхвата и размера на зоната, посочи министър Михайлова.


Освен това ще се обособи нова защитена зона като компенсаторна мярка за всичко вече построено в Калиакра. Това се прави по настояване на Европейската комисия, посочи Искра Михайлова. Тя е поела и ангажимент пред еврокомисаря Поточник да издаде заповед за забрана на всякакво строителство на територията на зона Било. Това обаче ще стане, след като бъде определен обхватът на разширената зона.


За вятърния парк на Уинд Енерджи, който е с мощност от 190 мегавата, се разбра в началото на 2012 г. на форум за зелена енергия. Според данни от търговския регистър управител на дружеството е Любов Дамянова Лазарова, която е дъщеря на дългогодишния бивш шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Съдружници в консорциума са общо седем фирми, като всичките се управляват от Лазарова. Тя е управител на 53 дружества, които развиват дейност с възобновяемата енергия. Голяма част от тях имат в името си Смин - така, както е известен проектът в Брюксел, по думите на министър Михайлова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във