Параграф22 Daily

§22 Новини

Броени дни до всички възможни отговори за Нюйоркската конвенция

На 26 септември 2022 година от 15.00 часа в сградата на Българската търговско-промишлена палата ще се проведе семинар „РОУДШОУ на Нюйоркската конвенция“, организиран от основателите на Young Bulgarian Arbitration Practitioners – адвокат Велислава Христова и адвокат Станислав Черкезов.

България е страна по Нюйоркската конвенция, която е известна още и като Конвенция за признаване и изпълнение на чуждестранни арбитражни решения.

По силата на Нюйоркската конвенция признаването и изпълнението на дадено арбитражно решение могат да бъдат отказани, ако компетентният орган на държавата, в която се иска признаването и изпълнението, определи, че признаването или изпълнението на решението ще противоречи на обществения ред на тази държава.

Целта на семинара е чрез обмяна на мнения и опит със съдии от региона, да се предоставят на участниците насоки за справяне с проблемите, възникващи при разглеждането на искове, основани на Нюйоркската конвенция.

Това събитие е адаптирано, за да вземе предвид юриспруденцията и практиката на българския регион, както и специфичните проблеми, пред които са изправени съдиите при прилагането на Конвенцията.

Участници и лектори на семинара ще бъдат професор Станимир Александров, адвокат Велислава Христова, адвокат Силвия Тонова, адвокат Александър Кацарски и адвокат Станислав Черкезов.

По време на семинара ще бъде представено и „Ръководството за тълкуване на Нюйоркската конвенция от 1958 година“ на Международния съвет на търговския арбитраж, преведено на български език от адвокат Христова и адвокат Черкезов.

Борислава Кирилова

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във