Параграф22 Daily

§22 Новини

БСП вика Иван Гешев на "червеното" парламентарно килимче

БСП иска изслушване на главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание. Опозицията вече е събрала 70 подписа при нужни 24, като искането за изслушване трябва да бъде гласувано и в пленарната зала.

Освен това, социалистите настояват Гешев да изготви доклад за работата на прокуратурата от началото на годината, който да бъде разгледан в парламента.

Депутатът Антон Кутев обясни, че с този ход се цели да се изясни какви точно са правомощията на главния прокурор и какви би трябвало да бъдат. „Конкретно говорим за това как се свързва дейността на прокуратурата от последните няколко месеца с презумпцията за невинност. Може ли да бъдат произнасяни присъди, кога и как? Без решение на съда? Как се нарушава свободата на кореспонденцията? Може ли и как се изнася кореспонденция и какво оправдава личните чатове, изнесени в публичното пространство? Оправдано ли е това? При какви случаи? Как си взаимодействат властите?“, пита Кутев, очаквайки да получи отговори от главния прокурор.

Кутев подчерта, че БСП е "за" оставката на Иван Гешев, след като от мотивите им за внесения вот на недоверие не стана ясна позицията им по казуса.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във