Параграф22 Daily

§22 Новини

Буфер от ДЦК ще пази 30-те най-големи банки в света от фалит

Бордът за финансова стабилност иска системните кредитори да разполагат със заделен капитал на стойност до 20% от рисково претеглените им активи. Най-големите банки в света трябва да притежават буфер от облигации в случай на срив, така че да бъдат избягвани спасявания от правителствата, предложи международен регулаторен орган. Идеята е последната голяма част от банковата реформа, предложена от световните лидери след финансовата криза в периода 2007-2009 г., по време на която се наложи милиони данъкоплатци да подкрепят недостатъчно капитализираните кредитори.

Бордът за финансова стабилност (FSB - Financial Stability Board), съставен от регулатори от групата на 20-те топ икономики в света (Г20), посочи, че международни банки като Goldman Sachs и HSBC трябва да разполагат до януари 2019 г. с буфер от облигации или собствен капитал, еквивалентен на 16-20% от претеглените им спрямо риска активи. Облигациите ще бъдат превърнати в капитал, който да гарантира стабилността на проблемната банка. Общият буфер ще включва минималните задължителни основни капиталови изисквания, на които банките трябва да отговарят. Предложението се очаква да бъде одобрен от лидерите на Г20 по-късно тази седмица в Австралия. Въпросът ще бъде подложен на обществено допитване до 2 февруари 2015 г., предава пък Ройтерс.

Председателят на FSB и гуверньор на Английската централна банка Марк Карни заяви, че идеята за буфера ще бъде изготвена цялостно през следващата година. По този начин ще бъде отбелязан повратен момент за прекратяването на практиката на някои места по света банките, които са твърде големи, да бъдат оставяни да фалират.

Новото правило ще се прилага при до 30 банки, които FSB определя като важни за световната финансова система. "След като бъдат приложени, тези споразумения ще играят важна роля в световен мащаб и ще позволяват на банките със системно важно значение да бъдат спасявани, без да се прибягва до държавна субсидия и без проблеми за по-широката финансова система", каза Карни в изявление.

Повечето от банките ще трябва да разширят дълговете си, за да се съобразят с изискванията, съобщи FSB. Някои от досегашните задължения пък вероятно ще имат нужда от преструктуриране. Според плановете части от буфера ще бъдат притежавани от чуждестранни дъщерни дружества, което ще служи като успокоени за регулаторите извън родната страна на банката майка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във