Параграф22 Daily

§22 Новини

Българи обжалват бесилото в Малайзия на 21 май

В края на октомври 2012 г. двама новозагорци - 27-годишният Иван Костов и 26-годишният Георги Бакалов бяха осъдени на смърт от съд в Малайзия, след като бяха заловени с над 5 килограма амфетамини. На заседание от 31 октомври 2012 г. съдът в Джохор Бару, Малайзия, призна за виновни двамата българи и ги осъди на най-тежкото наказание - смърт.


Малка е вероятността Апелативният съд в Малайзия да отложи датата на съдебното заседание, става ясно от информация на адвокатската кантора, ангажирана със защитата на осъдените българи.


Външното ни министерство, чрез посолството ни в Индонезия, е привлякло за експертна помощ и юристи от британската правозащитна организация "Проект срещу смъртното наказание".


Новозагорците Бакалов и Костов твърдят, че са невинни и не са знаели за наркотиците, открити в багажа им. Според тях дрогата е сложена от трето лице, което не е подведено под отговорност. Защитата се надява на чуждестранна независима експертиза, която да обори доказателствата на обвинението.


Между България и Малайзия няма споразумение за екстрадиция, правна помощ и трансфер на осъдени лица. София постави въпроса пред малайзийските власти, но по конкретния казус първо трябва да бъдат изчерпани възможностите на съдебната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във