Параграф22 Weekly

§22 Новини

Българи ще съдят Великобритания за дискриминация

Български и румънски студенти възнамеряват да съдят правителството на Съединеното кралство за дискриминационно отношение. Причината за прибягването до тази крайна мярка е спирането на студентските заеми и на грантовете за студентите от двете страни - членки на ЕС.


По думите на потърпевшите младежи определени политици на Острова налагат различни ограничения, за да демонстрират своята "борба" с имиграцията.


"Тези младежи са дискриминирани по политически причини, събираме доказателства и ще влезем в съдебна зала до седмица", категоричен е и Стюарт Стиванс, който се е наел да представлява като адвокат в съда потърпевшите младежи.


Група от около 20 студенти, които представляват стотици учащи със спрени плащания, ще предизвика правителството на Дейвид Камерън в съда. По думите им това е нарушение на закона и отявлена дискриминация, пише и либералният британски вестник "Гардиан".


Правителството спря плащанията на стотици студенти от България и Румъния след като се появиха доклади, че рязко са зачестили кандидатурите за финансова помощ от двете страни. Мярката съвпада и с вихрещата се антибългарска кампания по вестниците на Острова след отпадането на ограниченията за работа във Великобритания.


До момента едва на няколко десетки младежи са възобновени вноските.

Facebook logo
Бъдете с нас и във