Параграф22 Daily

§22 Новини

България е до Индонезия по дигитална ненадеждност

България се оказва на последно място сред страните в ЕС по безопасност в дигитална среда, като основната причина са пробойните в потребителската култура. В страната ни има само един център за защита срещу кибератаки CERT, докато в Чехия, например, функционират 57 такива екипа, като публично-частните партньорства са работещото решение за създаването им, вместо да са част от държавна структура.

Ние делим последното място и сме в компанията на Индонезия, Виетнам и др., като сме единствената европейска държава в черния Топ-10 по ненадеждност. Това сочи проучване на компания, свързана с дигитални номади за най-безопасните места, където може да се работи дистанционно в онлайн среда. Класацията взима за отправна точка вероятността в дадена територия човек да стане жертва на различни видове фишинг и измамни схеми. Според проучването България от години е рай за фишинг и измамни схеми, поради ниската култура на потребителите. С изключение на големите градове,голяма част от потребителите са изключително слабо подготвени за работа в дигитална среда.

В повечето страни се поддържат екипи за бързо реагиране в реално време. Така наречените екипи CERT (Computer Emergency Response Team) съществуват в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Китай, Италия, Испания и т.н. Според експерти изоставането ни може да се преодолее като се направят секторни CERT-ове. Това означава, че различен център се грижи за сигурността в здравеопазването, сигурността във финансовата система и т.н. Това е направено в редица европейски държави и в САЩ. Проблемът не е в технологиите, а в законодателството, смятат те. Парламентът трябва да работи интензивно в областта на електронното управление, за наваксаме изоставането си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във