Параграф22 Daily

§22 Новини

България е домакин на международно обучение, посветено на миротворческата дейност

Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев и посланикът на Кралство Великобритания у нас Н.Пр. Ема Хопкинс откриха обучение на тема „International Policing Missions: Security & Justice Course”. То се провежда в рамките на проекта Европейско обучение на полицейски служители 2015 – 2018 и е една от 22-те дейности, предвидени за периода. Обучението е организирано съвместно от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” на МВР и Stabilisation Unit на Великобритания.
В тридневното обучение участват 37 представители на 19 държави-членки на ЕС и трети страни с обучители от МВР, от Stabilisation Unit на Великобритания, от консултантския екип от сектор за международна сигурност на Женевския център за демократичен контрол на въоръжените сили /DCAF ISSAT/ и от Института за мир на САЩ.

Целта на семинара е да създаде у участниците разбиране за работата в международните мироопазващи мисии, за различните подходи при дейностите по наблюдение, напътствие, съветване и обучение на местните служби, за основните предизвикателства и дилеми при миротворческата дейност.  

Проектът EUPST II, в рамките, на който се организира обучението, е финансиран от Европейската комисия и е на обща стойност 6,25 милиона евро. Основната цел на проекта е да се подобри капацитета на полицейските служители за успешно участие, координиране и съвместна работа в международни мироопазващи и стабилизиращи мисии както на тактическо, така и на стратегическо ниво. Желаното въздействие на дейностите по проекта е постигане на целите на международните мисии и проекти по линия на мироопазването чрез по-високо квалифициран и подготвен персонал, способен ефективно да взаимодейства в многокултурна и многоезична среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във