Параграф22 Daily

§22 Новини

България е на 49-о място в света по икономическа свобода

България се нарежда на 49-о място от 151 страни, включени в Икономическа свобода по света: годишен доклад 2013, изготвен от канадския институт Фрейзър и разпространен за България от Института за пазарна икономика (ИПИ).


Докладът представя картината през 2011 г. - последната година, за която има налични официални данни за всички страни. България има 7,26 точки от максималните 10, което е леко понижение в сравнение с миналата година, когато страната ни е класирана на 47-мо място със 7,30 точки.


Хонконг е начело на класацията, следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода.


Средната оценка за икономическата свобода по света се повишава до 6,87 точки от максималните 10 в сравнение с 6,74 през миналата година. САЩ, които дълги години се считаха за бастион на икономическата свобода, сега се класират на 17-о място в света. В отговор на свръххарченето, отслабването на върховенството на закона и увеличаването на регулациите от страна на правителството, САЩ главоломно падат надолу в сравнение с 2000 г., когато страната беше на второ място в света, отбелязват от ИПИ.


Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота. Основите на икономическата свобода са личният избор, свободната размяна, конкурентната среда и сигурността на частната собственост.


В Европейския съюз резултатът на страните варира от 7,89 т. за Финландия (7-мо място в класацията) до 6,59 т. за Словения (97-мо място в класацията).


България е на 22-ро място сред 28-те страни в ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във