Параграф22 Daily

§22 Новини

България е стабилен съюзник на глобалната организация Интерпол

С решението на правителството през 1989 г. за възстановяване на членството на България в Международната организация на криминалната полиция – Интерпол, българската полиция прави първата и решителна стъпка към своето модернизиране. Благодарение на експертната и техническа помощ, оказани от Генералния секретариат, успяхме да развием нашите системи и да предоставим на всички правоохранителни органи в страната пряк достъп до базите данни на Интерпол. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на тържественото отбелязване на 30-годишнината от възстановяването на членството на България в Интерпол. Той припомни безценната помощ на глобалната организация в разследването на терористичния атентат през юли 2012 г. в Сарафово и отбеляза, че само през тази година МВР взе участие в три международни операции, координирани от Интерпол. В България бяха проведени и няколко международни обучения за страните от Западните Балкани, като по този начин страната ни допринесе за напредъка по още един от нашите приоритети – подкрепата за изграждането на капацитет в тези страни, в перспективата на тяхното европейско бъдеще. Признание за България като регионален лидер и надежден партньор в сътрудничеството по линия на сигурността е и фактът, че ръководителят на Националното централно бюро (НЦБ) Интерпол в София е член на Европейския комитет на организацията – подчерта още министър Маринов. Той използва възможността на поздрави специалния гост на събитието Юрген Щок с преизбирането му за втори мандат за генерален секретар на Интерпол.

За мен е чест да отбележим заедно 30 години от споделената история на България и Интерпол. Това са години на много успехи. Министерството на вътрешните работи винаги е било стабилен съюзник на глобалната организация – сподели от своя страна генералният секретар Щок. Той подчерта нарастващото сътрудничество със страната ни, резултатите от което имат позитивен отзвук на Балканите, в Европа и дори отвъд: 2019 г. отбеляза най-високите нива в историята на използване от България на възможностите на Интерпол. В основата на успешното сътрудничество лежи обменът на информация, който с и от България нараства - България е 9-ият най-голям ползвател на базите данни на Интерпол в Европа и 15-ият по света сред 194 страни членки. Тя е 12-и най-голям контрибутор към базите на глобалната организация в Европа и сред топ 20 в света. Щок припомни важни моменти от съвместната работа по противодействие на регионалните заплахи. В този смисъл генералният секретар на Интерпол изтъкна дейността на НЦБ в София, която е силен пример за вниманието, което България обръща на нарастващата необходимост от трансгранично полицейско сътрудничество.

Ръководителят на НЦБ - София Бисер Вучков представи накратко историята на Интерпол от зараждането на идеята за създаване на  Международна организация на криминалната полиция до съвременната история и ползотворното сътрудничество на НЦБ с Генералния секретариат на организацията.

По време на церемонията министър Маринов връчи почетни плакети на първия ръководител на НЦБ – София Здравко Стоилков и на Петър Христов, началник на бюрото в периода 1993-1999 г. С колективна парична награда от главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов бяха отличени служителите на отдел „Интерпол“ към Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов награди: инспектор Илияна Владимирова – Почетен знак на МВР III степен; инспектор Гергана Бъчварова - Почетен знак на МВР III степен; инспектор Дешка Манева - Почетен знак на МВР II степен; комисар Маргарита Константинова - Почетен медал на МВР.

Тържественото отбелязване на годишнината уважиха, народни представители, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директори на главни и административни дирекции в Министерството на вътрешните работи, служители.

През 2018 г. Интерпол отбеляза 95 години от създаването си. Понастоящем, със 194 държави членки, това е втората организация след ООН по отношение на международното представителство. Има статут на международна организация-наблюдател в рамките на ООН, независима от правителствено влияние.

България членува в Интерпол от 1923 до 1958 г. Членството е подновено в рамките на 58-та сесия на Генералната асамблея на Интерпол на 27 ноември 1989 г., а от 19 март 1990 г. започва да функционира Национално централно бюро (НЦБ).

Facebook logo
Бъдете с нас и във