Параграф22 Daily

§22 Новини

България е втората най-стресираща държава за шофиране

Магистралите Му се превърнаха в гробища, а междуградските пътища са толкова разбити, че шофирането отдавна се е превърнало от забава в напрежение, за да не отиде поредната гума и джанта. Но качеството на пътната инфраструктура не е единственият фактор, който застрахователите от confused.com са взели предвид, когато са съставили рейтинга на най-стресиращите в света държави за шофиране. Тяхното проучване обхваща 48 държави, като основните параметри, по които е направен рейтингът, са качество на пътищата, нива на задръстване, брой камери за скорост и пътни инциденти.

Обединените Арабски Емирства се нареждат на първо място в тази анти-класация, което значи, че шофьорите в ОАЕ изпитват най-голям стрес по време на шофиране. Изданието е присъдило 88 (от 100) точки, като за този най-висок резултат основна вина има големият брой фатални инциденти – цели 2724 на 100 000 души население. Емирството е трето в Топ 20 по качество на пътищата, а съотношението километър – брой камери за скорост е потресаващо: на всеки километър има средно 1,45 камери, което ще рече, че е невъзможно да се движиш с висока скорост. Но за сметка на това има цели 552,5 автомобила на един километър път! Следващият най-близък параметър е 392 в Хонконг и 192 автомобила на километър в Сингапур.

И веднага след ОАЕ се нарежда България. Анализаторите са ни дали 80 точки (от 100) за стрес по време на шофиране, като изпреварваме дори Турция и Италия. От много камери на пътя не можем да се оплачем – 1 на 100 км. Проблемът е, че на един километър път има 171 автомобила, като тук пред нас са само Турция (173), ОАЕ, Хонконг и Сингапур. Това, съчетано с най-лошата пътна инфраструктура (40 точки от 100 възможни) ни отрежда незавидното второ място в рейтинг. С по-лоши пътища от нас са само Бразилия (33,5), Колумбия (39,7) и Румъния, която е с най-лошите пътища (32,6), но страната е на 15 позиция, а в този случай, колкото по-назад, толкова по-добре.

Любопитно е, че в Румъния има една камера за скорост на цели 765 километра пътища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във