Параграф22 Daily

§22 Новини

България единствена в Европа няма регламентация на личния фалит

Никъде у нас не се обобщават данни за неплатежоспособността на физическите лица. Има данни за лошите кредити на БНБ, но картината е доста дифузна и като цяло сме нация от фалирали. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Десислав Данов от екипа на Българския финансов форум. Това е тенденция не от вчера и днес, а се наблюдава от 2008-2009 година. Законопроект, който регламентира личния фалит, ще подпомогне да се санира здравето на цялата финансова система, не само на състоянието на фалиралите лица, обясни още Десислав Данов, според когото най-важно е да се отчита интереса на обикновения човек:

Нито една финансова система няма нужда от вечни длъжници, които не могат повече да ѝ бъдат клиенти.

Проблемът до голяма степен е и социален, защото подобни случаи водят до заболявания, самоубийства и прочие, каза още Данов.

Ние сме може би единствената държава в ЕС, която няма финансов омбудсман и регламентация на неплатежоспособността на физическите лица, подчерта Десислав Данов. По думите му, крайно необходимо е да се вземат мерки, защото положението е доста драматично. Експертът подчерта, че Световната банка дава препоръки за унифициране на тази законова уредба и допълни, че всички страни от бившия Източен блок имат подобни закони.

Днес у нас ще бъде представен такъв законопроект, изготвен от работна група на Асоциацията за финансова коректност, който е заимстван до голяма степен от Румъния. Данов обаче изрази песимизъм, че проектът ще стигне до разглеждане в парламента:

От едната страна, са граждански организации с тяхната инициатива, а от другата страна, са много пари, борбата в момента е предрешена.

Десислав Данов нарече случващото се мярка за депопулация на българската държава, тъй като много от задлъжнелите лица, за да избегнат действията срещу тях, търсят спасение зад граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във