Параграф22 Daily

§22 Новини

България напредва, да повишава производителността

Нашата амбициозна цел е през 2020 година 20% от БВП на Европейския съюз да идва от икономиката от вътрешния пазар от производствения сектор, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни - комисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството. Това е част от стратегията в индустрията да участват малки и средни предприятия, а не само големите предприятия.


Планът за строителството на Европейската комисия се състои от няколко стълба - да се поощри производителността; да се насърчат инвестициите и вътрешният строителен пазар; да се насърчават конкурентните позиции на предприятията.


За нас е много важно да се поощряват инвестициите, защото това ще доведе до енергийно спестяване. Новото строителство трябва да е свързано с енергийна ефективност. Трябва да изучаваме германския и австрийския опит , обясни комисар Таяни.


Той посочи, че се работи и по отношение на достъпа до дългосрочното финансиране чрез европейските фондове. Антонио Таяни прикани България да финализира споразумението с Европейската комисия за следващия програмен период, за да се възползва от финансиране от Европейския съюз.


Утре Европейската комисия ще разгледа два доклада - по конкурентността на всяка държава и за цялата индустрия. Очевидно е развитието на България в тези области. Но трябва да се повиши производителността. Трябва да се използват фондовете през следващия програмен период и по-специално за иновации , каза още Антонио Таяни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във