Параграф22 Daily

§22 Новини

България отбелязва 174 години от рождението на Христо Ботев

България отбелязва 174 години от рождението на Христо Ботев. В Калофер, родния град на големия български поет и революционер, ще се състои митинг-поклонение. Слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на Националния музей „Христо Ботев“. Музеят е изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Тя е била разрушена при опожаряването на подбалканския град през 1877 година.

По инициатива на калоферското гражданство и родолюбиви българи от цялата страна сградата е възстановена и е открита като музей през 1944 година. В експозицията, която се очаква днес да бъде посетена от много хора, най-голям интерес предизвикват единствените запазени лични вещи на Ботев - джобен часовник и писалищни принадлежности.

По традиция в днешния ден ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на майката на великия българин Иванка Ботева, намиращ се в двора на музея. Ще прозвучи и първото Ботево стихотворение „Майце си“.

След митинга-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев", извисяващ се над града, ще бъде положен „Гирлянд на славата“.

Във Враца с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Христо Ботев. Някои от традиционните прояви във Враца, свързани с рождената дата на Христо Ботев се отлагат втора поредна година в условията на ограничителни мерки. Днес 174 годишнина от рождението на поета-революционер ще бъде отбелязана с военен ритуал по поднасянето на венци и цветя на паметника му в центъра на града.

Освен военнослужещи и представители на институции, своята признателност към поета-революционер ще изразят и много граждани из цялата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във