Параграф22 Daily

§22 Новини

България пази границите на ЕС професионално и отговорно, заяви министър Румяна Бъчваров

Пазим границите на ЕС професионално и отговорно, като стабилен европейски партньор, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова на среща с френския си колега Бернар Казньов."Отдавам голямо значение на международното сътрудничество - темите, които поставяте, са изключително важни и от значение не само за двете ни страни, а и в общоевропейски план", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на срещата си с френския колега Бернар Казньов в Париж. Тя подчерта и постигнатото добро ниво на взаимодействие между България и Франция в областта на правоохраната и сигурността, съобщи пресслужбата на правителството.

Бъчварова представи пред своя колега реформите на правителството в сферата на министерството на вътрешните работи, в съдебната система и борбата с корупцията. "Убедени сме и сме силни в решимостта си да направим промени и се надяваме съвсем скоро да се убедите в това", каза министър Бъчварова.

На срещата бяха обсъдени мерките за добро управление и контрол на границите на България. На границата с Турция прилагаме стриктен контрол, както и на полетите от рискови
страни, каза Бъчварова. Предстои доизграждането на инженерното съоръжение по протежение на цялата сухопътна граница с Турция, добави тя и поясни, че досегашното съоръжение е доказало своята  ефективност.

Ще бъдат изградени и системи за видеонаблюдение за още по-ефективното управление и контрол на границите. Българският вицепремиер и министър на вътрешните работи подчерта и значимостта на сътрудничеството с Турция и Гърция и стремежа на България то да се развива в още по-голяма степен. "Пазим границите на ЕС професионално и отговорно, като стабилен европейски партньор", добави тя и подчерта, че справянето с общите проблеми става заедно и с общи европейскиполитики.

Бернар Казньов увери българската си колега в готовността на Франция да засили двустранното сътрудничество със страната ни в борбата с нелегалната миграция и трафика на хора, както и в противодействието на организираната престъпност във всичките й форми. По думите на френския министър от голямо значение е ролята на европейската агенция "Фронтекс" за общоевропейското сътрудничество по линия на граничния контрол. Той съобщи, че само през 2014 г. 270 000 души с произход от рискови страни са се опитали да влязат Европа.

По отношение на Шенген и механизма за сътрудничество и оценка на ЕК Казньов увери, че усилията на България са видими и Франция ще ги подкрепя.Ефективното управление на миграционните потоци, добрият граничен  контрол, както и доброто и тясно сътрудничество между европейските и международните партньори са в основата на борбата с тероризма и гарантирането на сигурността на европейските граждани, около това се обединиха и двамата министри. Пример задоброто взаимодействие между Франция и България е задържането на основание на европейска заповед за арест и последвалата екстрадиция на френския гражданин Фриц Жоли Жоашен, заподозрян за участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. България и Франция участват заедно и в работните групи в рамките на глобалната инициатива за борба с явлението "чуждестранни бойци" и с финансирането на тероризма.

В срещата участва и заместник-директорът на вътрешното разузнаване на Франция Люсил Роланд. Френската страна благодари на България за участието на министър-председателя Борисов врепубликанския марш на 11 януари тази година. "Това бе огромен знак за вашата солидарност и подкрепа, който остана в сърцата ни", добави министър Казньов.

По време на посещението си във Франция министър Бъчварова ще участва и в срещата на министър-председателя Борисов с президента на Франция Франсоа Оланд и министър-председателя Манюел Валс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във