Параграф22 Daily

§22 Новини

България пише до Съвета на Европа: Ограничението на права е до приключване на извънредното положение

България официално уведоми Съвета на Европа относно обявеното на 13 март извънредно положение, приетия на 23 март Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, както и за влезлите на 14 март в сила изменения в Закона за здравето, съобщава МВнР.

Мерките са предприети поради възникналата пандемия и свързаната с това абсолютна необходимост от защита на здравето на хората и ограничаване на разпространението на COVID-19, се подчертава във вербалната нота, изпратена от Министерството на външните работи на Република България и подготвена от експертните екипи на Министерството на правосъдието и на Министерството на външните работи.

Страната ни информира, че временното ограничение на част от правата на гражданите и лицата, пребиваващи на територията на Република България, ще трае единствено до приключване на периода на извънредно положение.

Заявена е готовност, ако допълнително се установи необходимост от дерогация на част от разпоредбите на Конвенцията на Съвета на Европа за защита на правата на човека и основните свободи, да бъде уведомен Генералният секретариат на Съвета на Европа.

Два дни след приемането на Закона за извънредното положение президентът Румен Радев наложи частично вето върху него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във