Параграф22 Daily

§22 Новини

България подкрепя предложените за назначаване съдии и генерални адвокати на Съда на Европейския съюз

Правителството одобри позицията на българската страна за заседанието на КОРЕПЕР II, което ще се проведе на 1 април 2015 г. в Брюксел. На него държавите-членки следва да изразят позициите си относно предстоящото назначаване на съдии и генерални адвокати в Съда на Европейския съюз (СЕС), съобщиха от правителствената информационна служба.

Съгласно Договора за функционирането на Европейския съюз на всеки три години се извършва частична подмяна на съдиите и генералните адвокати на СЕС. От 7 октомври 2015 г. трябва да бъдат назначени 14 съдии и шестима генерални адвокати.

С решението си от днес Министерският съвет изразява подкрепата на България за направените от Полша, Люксембург, Хърватия, Финландия, Естония, Словакия, Унгария и Дания предложения за назначаване съответно на Марек Сафиан, Франсоа Билтген, Синиша Родин, Алън Pocac, Кюлике Юримае, Даниел Шваби, Андре Юхас и Ларс Бей Ларсен за съдии в СЕС, както и предложенията на Великобритания, Германия и Дания за назначаване на Елеонор Шарпстън, Юлиане Кокот и Хенрик Заугмандсгаард за генерални адвокати в СЕС.

През септември 2014 г. България подкрепи предложенията на Белгия и на Испания за подновяване на мандата на съдиите в СЕС, излъчени от техните държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във