Параграф22 Daily

§22 Новини

България поема председателството на Залцбургския форум

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова участва в Залцбургския форум за  регионално сътрудничество в областта на вътрешната сигурност в рамките на ЕС. Във форума участват висшите представители по въпросите на вътрешните работи на Австрия, България, Люксембург, Полша, Румъния, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватия, както и директорите на Европол, Интерпол,  Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ), Европейската агенция по основните права на човека, Агенция "Фронтекс", и Международния център за развитие на миграционната политика.

България ще поеме председателството на Залцбурския форум от 1 юли тази година. Министър Бъчварова  представи приоритетите на предстоящото българско председателство, като сред тях открои сътрудничеството по противодействието на нелегалната миграция и каналджийството, на тероризма и радикализацията,  на киберпрестъпността, както и разработването на общи стандарти за комуникация при бедствия и аварии.  Засилване сътрудничеството със Западните Балкани и Молдова в областта на сигурността също ще е част от приоритетите на Залцбургския форум по време на българското председателство.  "Разчитам, че ще намерим общоевропейските политики, за да се справим с общите предизвикателства", подчерта министър Бъчварова по време на своето изказване и открои Залцбургския форум като успешна  платформа за обмен на мнения и последващо отстояване на общи позиции в рамките на ЕС. България, заедно с Хърватия и Чехия, които ще поемат председателството през 2016 година, ще разработи 18-месечната работна програма на форум.

В първия ден участниците във форума единодушно подкрепиха присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Вътрешният министър на Словакия, както и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Люксембург, чието правителство  предстои да поеме следващото председателство на ЕС, изрично подчертаха, че няма причина за забавяне на финалното решение за България и Румъния. Еврокомисарят Йоханес Хан също изрази своята подкрепа и че отлагането трябва вече да приключи. "Ние смятаме, че е абсолютно необходимо приемането им", каза Етиен Шнайдер, вицепремиер и министър на вътрешните работи на Люксембург. Той добави, че по време на председателството си на ЕС Люксембург ще изведе като приоритет присъединяването на България и Румъния, и ще се търсят лостовете това да се случи.

Министър Бъчварова увери, че България пази границите си, които са и външни за ЕС, като шенгенска държава. "Мисля, че е един абсолютно убедителен факт". Тя добави, че чл. 4 за присъединяването към Шенген трябва да се спази - това служи за пример за следващите, които се присъединяват".

По време на форума министър Бъчварова проведе двустранни срещи с директора на Европол Роб Уейнрайт и с директора на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ) Роберт Висер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във