Параграф22 Daily

§22 Новини

България приключи по давност и без резултат разследването за убийството на Георги Марков

Разследването в България за убийството през 1978 г. в Лондон на дисидента Георги Марков ще приключи без резултат поради давност, заяви пред АФП говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова. На 11 септември съдебната процедура трябва да бъде закрита поради давност. Никакво конкретно действие - заповед за арест, задържане, обвинение - по отношение на дадено лице, позволяващо да се продължи 35-годишния срок на давност не е предприето, обясни тя.


Писателят дисидент Георги Марков избяга от комунистическа България и от Лондон четеше своите задочните си репортажи за страната ни по радио Би Би Си. Той почина на 11 септември 1978 след четиридневна агония, тъй като преди това и прободен в бедрото от пешеходец с чадър, докато е чакал автобуса си. Години по-късно смъртоносното убождане на Марков се прочува в цял свят като български чадър .


Аутопсията разкри присъствие в крака му на отровна капсула с рицин, голяма колкото върха на карфица. Тя е изработена от платинено-иридиева сплав.


Първото съдебно разследване започна след падането на комунистическия режим през 1989 и след това беше закрито през 1993, но по-късно през 1995 беше открито отново. През 2008 трябваше да изтече 30-годишният срок на давност.


През 1993 българските следователи предадоха на Скотланд Ярд документи замесващи датчанина от италиански произход Франческо Джулино (известен като агент Пикадили), сътрудник на българските тайни служби. Той е заподозрян, че е убил Георги Марков. Изтичане на информация в печата позволи на Джулино да напусне Дания и никога повече да не бъде открит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във