Параграф22 Daily

§22 Новини

Българин адвокат с престижна награда в САЩ: Няма желание за промяна в България

Огнян Гаврилов е обявен за aдвокат на годината в Сакраменто, столицата на Калифорния. След повече от 20 години там той не е “адаптирал” българското си име по американски и не е забравил майчиния си език. Преди 6 месеца, вместо да гледа как конкурентите му от 103-годишната Адвокатска асоциация в Сакраменто фалират, без да могат да плащат наема си, българинът им предоставя безплатно за период от 3 години офиси от своя собствена сграда и им дава възможност да оцелеят.

На 41 години той има собствени сгради, ресторант, адвокатска кантора с два офиса и 17 юристи. Работят по граждански и данъчни дела, занимават се с корпоративно и международно право. През 2016-а Гаврилов получава в България едната от годишните награди за правосъдие - „Правосъдие зад граница“. „Наградата, която спечелих, е от Асоциация Capital city trail lower association, местната асоциация на съдебни адвокати. 2020-а аз имах микс от дела, част от които бяха много публични, част от които бяха с много голяма стойност. Например, аз съдих Губернатора на Калифорния за затваряне на ресторантите в щата. Това зае много публичност и беше много интересно дело. Той отвори заведенията. Делото не завърши, защото, след като той отвори, делото вече нямаше смисъл да продължи. Примерът беше такъв, че той затвори напълно щата от страна на ресторантите, а нямаше нищо общо между затварянето на ресторантите и заболелите. Той нямаше никакви данни, с които да покаже, че заради това има ръст на заболели. Той си го измисли и аз го обвиних в това, че си го е измислил", разказа Огнян Гаврилов в предаването „Хоризонт до обед“.

„Това, което виждам в момента, е завишен поток от дела по контракти. Бизнес дела, корпоративни дела, контракти. Много от тези дела, които аз ги виждам в тези 12 месеца, никога не бих ги завел. И даже аз го казвам това на клиентите. Смятам, че това не е препоръчително. Смятам, че е абсолютна загуба на време, на пари и на нерви и необичаен брой хора не ги интересува. Обяснението ми е, че затварянето на държавата повлия психологически много негативно на хората. И се вижда много по-нерационално поведение“, смята адвокатът.

На въпрос за президентските избори в САЩ и опитите на демократите да убеждават и потвърждават, че тези избори са били честни, адвокат Гаврилов посочи: „Проблемът беше, че те нямаше как да се намерят доказателства. Не се знае кой за какво гласува. Идва бюлетината вкъщи. Кой гласува? Дали аз гласувам, дали жена ми, дали 6-годишният ми син гласува. Никой нищо не знае. Няма как да се идентифицира. Според мен там е проблемът. Тази пандемия този проблем го увеличи, което помогна на демократите. Те никога нямаше да спечелят без тази пандемия. Те щяха да бъдат съсипани направо“.

Запитан - дали има шанс да се промени българската система и българският стил на работа, Огнян Гаврилов отговори: „Не смятам, че има начин. Не мога да си представя какво трябва да се случи, за да се промени това. Хората гласуват за едни и същи хора. Тия същите хора не искат никаква промяна. Младите хора се изнесоха. Не мога да си представя какво трябва да се случи, за да има промяна. Няма желание за промяна. На българина с тази идея да мине метър, да изкяри, да спечели това, което не трябва да спечели, това е повод за гордост. И докато това не се измени, как ще се измени системата. Системата е огледало на населението“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във