Параграф22 Daily

§22 Новини

Българин и чех окрали пречиствателната станция в Сопот

Пречиствателната станция в Сопот не работи, защото вчера представители на фирмата-изпълнител откраднаха платки и панели, без които станцията не може да функционира. Това каза пред Дарик кметът на Сопот Веселин Личев. По думите му, двама мъже - българин и чех, са влезнали в пречиствателната станция вчера под претекст, че ще извършват гаранционен ремонт. Вместо това обаче, те измъкнали електронни платки и панели зад гърба на оператора и охраната. Няколко часа след това станцията е започнала поетапно да се самоизклюзва, докато не се е стигнало до това, водата да се излива направо в коритото на река Стряма. "Аз лично подадох сигнала, че станцията не работи", заяви кмета на Сопот. По думите му, своевременно е уведомил за случая Икономическа полиция и Прокуратурата в Карлово и благодарение на бързите им действия, двамата извършители вече са задържани.

"Очакваме до края на деня пречиствателната станция да заработи, но за целта трябва да бъдат иззети откраднатите елементи, защото те не са такива, които просто можеш да купиш от магазина", обясни кметът и категорично заяви, че няма опасност от епидемии и зарази.

Според Веселин Личев, мотивът за кражбата се крие в това, че Общината дължи на фирмата-изпълнител сумата от около 3 млн. лв., а сметките й са запорирани от година и половина. След като не са изплатени всички средства на фирмата-изпълнител, независимо че след подписването на акт 15 станцията стана собственост на общината и се стопанисва от ВиК-Пловдив, те смятат, че все още обектът е техен, каза Личев.  "Освен дълговете ни към фирмата, запорирането ни прекъсва изпълнението на 2 проекта, единият от които е по Оперативна програма «Регионално развитие", обясни кметът.

"Освен това от понеделник насам сме подложени на нечуван натиск от страна на съдебните изпълнители, каза още кметът. По думите му, те заплашват с разпродажба на много от имотите в Сопот, както и да разпродадат част от ВМЗ, заради данъците от 3,7 млн. лв., които предприятието дължи на общината", заключиЛичев.

По думите му, представители на някои политически сили в Община Сопот смятат, че случващото се не е случайност, а има политически привкус и подозират политически слугинаж на определени фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във