Параграф22 Weekly

§22 Новини

Българин наел екипажа на Св.Николай

Българин е наел екипажа на кораба bdquo;Свети Николайrdquo;, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти в Своге. Той за пореден път призовава задържаните в Испания български моряци от кораба, превозвал кокаина, да помогнат на разследващите да се стигне до по-горните нива в трафика.


Цветанов заяви, че към момента разследващите разполагат с оперативни данни, но не с достатъчно, за да се стигне до съдебен процес срещу организаторите. По думите му на част от екипажа е било казано, че ще товарят захар, но на кораба е нямало нищо друго освен кокаин.


Министърът посочи, че практиката в Испания в подобни случаи е да се държат в ареста поне три месеца всички задържани, а след това да се преценява тежестта на вината. Този случай е усложнен, тъй като на кораба е бил превозван само наркотик.Миналата седмица Цветанов се срещна в Мадрид с испанския си колега Хорхе Диас и тогава се разбра, че у нас ще пристигнат испански представители, за да работят заедно с нашите органи по продължението на операция bdquo;Спартанrdquo;, но делото срещу моряците ни ще бъде гледано от Специализирания наказателен съд в Мадрид.


Корабът bdquo;Свети Николайrdquo;, плаващ под български флаг, беше задържан на 50 мили от пристанището Кадис в Южна Испания. Заловеният кокаин бил висококачествен, опакован в 108 бали, разположени в трюма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във