Параграф22 Daily

§22 Новини

Българин от Болград (Одеса) се спаси в Русе с маршрутка

Георги Титюков - зам. кмет на Пловдив във Фейсбук:

Първият бежанец от Украйна дойде. Вече е в Пловдив. Бесарабски българин с украински паспорт. Хванал маршрутката от и Болград (Одеса) с нея до Русе. За Вас шега, за мен истина , лично ми го каза. Той е първи, ще се огледа, ще се ослуша и ще прецени дали да дойде и семейството му.

Ще попитате: Как се случи тази среща? По обед ми звъни г-жа Чавдарова от дирекция "Финансова политика" и казва: пред общината съм тук има един човек бежанец от Украйна. Слизам, запознахме се, качвам го в кабинета. Човекът е с една чанта за документи през рамо и с една найлонова торба с дрехи в ръка.

Обадих се на г-жа НАСИ БЪКЛЕВА управител на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ), да дойде и тя, част от целевите групи са им именно бежанците, та нали сме общината с най-добре развитата мрежа от социални услуги в България, имаме дори и такава услуга. Г-жа Бъклева дойде бързо, буквално за минути. Отидохме и при кмета. Поговорихме си. Приятен човек, възпитан, смирен, притеснен, но оптимист.

Бъклева и човекът тръгнаха. Обади ми се, че са отишли, харесало му е, направили му тест за Ковид-19 и са го настанили, в една от социалните ни услуги. Осигурени подслон, храна, топлина, светлина.

До тук добре, хора сме нормално е да помогнем с каквото можем. Вече има и най-благородни предложения от хора с големи сърца, като това на ловдивчанина Nikolai Nedelchev да предостави къща, напълно оборудвана за подслон на две семейства. Браво!п

Да се върнем при г-жа Бъклева, която е един много стриктен служител и ръководител, та тя звъннала в Държавна агенция за бежанците (ДАБ) да попита кога и къде да подадат попълнените и оформени документи на човека за да кандидатства като лице търсещо закрила. От ДАБ трябва да се произнесат дали ще му дадат статут на бежанец или хуманитарен статут. За нейно учудване са й казали да отидат в бежанския център в Харманли?!? Тя остро е възразила, че човекът иска в Пловдив и вече сме го настанили. Казали й в понеделник да отидат до някое РПУ на МВР и да подадат документите там. Към 18.00 часа пак са й звъннали да кажат, че всички бежанци от Украйна ще бъдат настанявани в бежански център в София?!? Дано да не е чула добре, или да не е разбрала, или служителката на ДАБ да се е объркала. Едва ли. В понеделник ще разберем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във