Параграф22 Daily

§22 Новини

Българите отправят петиции до ЕК в два случая: За защита на правата им или при неприлагане на закони

„Всеки гражданин на Европейския съюз може да отправи петиция до Европейския парламент във връзка с казуси, които са в пряката му юрисдикция. Българите знаят за това си право и се възползват от него. Петициите са предимно за защита на права или за неприлагане на определени законодателства. Обикновено гражданите сезират европейските власти, след като видят, че няма съответната реакция в страната“, подчерта пред БНР евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Цветелина Пенкова. Тя е част от делегацията, която придружава членовете на Комисията по петиции към ЕП по време на посещението им в България.

Пенкова поясни, че Комисията прави подобни визити в страни членки четири пъти годишно. Приоритет при избора на държава е наличие на структурни проблеми или повторяемост на казусите.

В предаването „Преди всички“ евродепутатът заяви, че посещението в България е свързано с над 20 петиции, подадени от български граждани от 2018 година, във връзка с частни съдебни изпълнители. „Нарушенията са в два аспекта – съдът не следи за клаузите в договорите на кредитополучателите и се индикираха проблеми по отношение на справедливия съдебен процес. На базата на тези установени нарушения Комисията е подала индикации на българските власти, за да се справят с този проблем. В края на 2019 година Народното събрание е приело съответните промени в законодателството на база на тези индикации от европейските институции. Сега проверяваме дали тези препоръки се прилагат“.

Комисията по петиции може да даде допълнителни препоръки, а крайната стъпка при неспазването им е наказателна процедура срещу България. До броени месеци след посещението си Комисията ще представи доклад със заключение за изпълнение на препоръките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във