Параграф22 Daily

§22 Новини

Българите в Болградския район искат статут на български район

Българите, живеещи в Болградския район, настояват да получат особен статут на български район. Това стана ясно по време на обсъждане на проблемите на българската общност в Украйна, разисквани на заседание на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова.

Причината за искането на българската общност в Болград е водената в Украйна административно-териториална реформа, която ще създаде четири пъти по-големи от настоящите териториални единици. Има реална опасност от разформироване на Болградския район, чието население е предимно от български произход. Това застрашава компактността на българската общност и може да лиши хиляди деца с български произход от изучаване на майчиния им език.

В съвета участват представители на изпълнителната и законодателната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици. Участниците в дискусиите смятат, че българската държава трябва да отстоява интересите на българската общност преди да бъде завършена реформата през 2021 г. Позицията ни трябва да бъде категорична и последователна - да не се допуска раздробяване на Болградския район.

Българската общност очаква по-голяма активност от страна на българската държава и моли този въпрос да бъде поставян при преговори на различни нива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във