Параграф22 Daily

§22 Новини

Българо-турската граница се озлати с нови 600 млн.евро

След като години наред ЕК гледаше сеира ни по придобилото печална известност като "златната ограда" гранично възпрепятстващо съоръжение, еврокомисарите най-сетне взеха нещата в свои ръце. Комисията се бръкна дълбоко в джоба и ще извади 600 млн.евро, за да се стегне оградата и да се технологизира контрола по границата. Главният секретар на МВР Петър Тодоров уточни днес, че Европейската комисия ще осигури 600 млн.евро за по-добър контрол на българо-турската граница. "От вчера имаме писмо от Урсула фон дер Лайен, която ни уведомява, че ЕК е провела съвещание за нов стратегически подход към опазване на общата ни външна граница и България се явява приоритет. В нашето направление ще бъдат отделени над 600 млн. евро за укрепване и техническо изграждане на нашата граница. Там имаме над 110 км необезпечени технически, другите 200 км. има и там какво да се направи", разкри Тодоров. Парите ще отидат за техника, камери, сензори и автомобили, коментира още главният секретар на МВР.

След рекордния мигрантски натиск, отчетен през 2022, за първите три месеца на годината има ръст с още 43%, каза още той. Хората, които се занимават с нелегален трафик, са от всякакъв произход и слоеве на обществото. Към момента са заловени превозвачи на мигранти от над 18 националности у нас.

По-рано този месец Главна дирекция "Гранична полиция" отчете над 40% увеличение на мигрантския натиск от началото на годината в сравнение със същия период на миналата. За миналата година са предотвратени над 168 000 опита за незаконно влизане в страната. Българските гранични власти са задържали 2298 граждани на трети страни на вход на външни и вътрешни граници, което показва увеличение с 66% спрямо предходната година.

За незаконно влизане извън зоната на граничните пунктове са задържани 1915 лица, а на ГКПП - 383 лица. На граничните пунктове са установени 12 008 лица и 160 автомобила, обявени за издирване.

Образувани със 78% повече досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 280 и чл. 281 от НК, сравнено с 2021 г. Към наказателна отговорност са привлечени в качеството на обвиняеми 341 лица. От задържаните за каналджийска дейност лица на българо-турската граница са 191, на българо-сръбската граница – 94, на българо-румънската граница – 40, на българо-гръцката граница – 11, на въздушна граница – 3 и 2 на границата с Р Северна Македония, сочат данните на МВР.

Наред с данните, директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Росица Димитрова прогнозира, че през 2023 г. се очаква още по-голямо увеличение на желаещите да преминат нелегално границата ни заради геополитическата обстановка, икономическата криза, хуманитарната криза, земетресението в Турция и Сирия и проблемите в Близкия изток.

В същото време е повече от очевидно, че границата ни се охранява при изключително тежки условия. Според Димитрова служителите на "Гранична полиция" не разполагат с моторни превозни средства с висока проходимост, оградата не служи за възпрепятстване, няма техника и видеонаблюдение в най-тежкия 110-километров участък в Странджа.

"При тези условия, с невъзможност да използваме каквато и да е техника, ние нямаме жива сила. Защото съкращаването на хора от "Гранична полиция", неназначаването, необучаването на нови хора, ни изправя пред патова ситуация в момента границата да я познават само служителите на "Гранична полиция. Колегите, които командироваме от други структури, не могат да бъдат пълноценни, не са обучени, не познават територията ни", каза Димитрова.

Според Димитрова обаче "Гранична полиция" успява да се справи със ситуацията на фона на безпрецедентен натиск, какъвто никога не е имало досега.

При мрачната прогноза за засилване на бежанския натиск върху границата, не е ясно доколко тези 600 милиона ще свършат работа. Прави обаче впечатление, че сумата, която ЕК ще ни даде, е далеч по-малка от исканата от нас. През февруари заместник-вътрешния министър Моника Бийчър, която обвърза неслучващото ни се приемане в Шенген със състоянието на миграцията и мерките за засилване на сигурността по границата ни с Турция, подчерта, че България има нужда от 2 млрд.евро и очакваме ЕС да ги осигури за повишаване на ефективността на съоръжението по границата. Имаме нужда от 2 млрд,. евро и очакваме ЕС да ги осигури, защото 230-те млн., с които разполагаме няма да са достатъчни, за да изградим съоръжение, подобно на това по гръцко-турската граница, заяви Бийчър.

Още тогава председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче даде ясен знак, че искаме твърде много. "Имаме общ интерес от силни външни граници, най-належащо е положението по сухопътната граница между България и Турция. Можем да подсилим границата със средства за управление, можем да осигурим инфраструктура и оборудване като дронове и радари, както в последните години направихме за Румъния, Испания, Гърция и Полша, можем да увеличим присъствието на "Фронтекс", отсече тя, като въобще не коментира исканата от нас сума.

600 милиона не са 2 милиарда, това е очевидно. Но заради печалната ни корупционна слава трябва да признаем, че и тези пари са достатъчно предизвикателство. И ще е най-добре, ако вместо кеш, направо да ни изпратят описаните технически средства, за да не се размечтае някой как ще задели комисионката от опорочена обществена поръчка.

Не е зле също така ЕК на място да контролира и как се лее бетона по граничното съоръжение. Защото ако умеем нещо отлично, това е да направим така, че 25 на сто от необходимите за влагане материали да се дематериализират и да се телепортират било в основите на някой хотел или в нечий апартамент в Дубай.

Това го можем.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във