Параграф22 Daily

§22 Новини

Българската митническа администрация отбелязва днес професионалния си празник

На 7 юли 2020 г. българската митническа администрация чества професионалния си празник. На този ден през 1879 г. са създадени първите митници след Освобождението. За пета година, 7 юли се отбелязва като официален професионален празник на митническия служител, определен с решение №685/10.09.2015 г. на Министерски съвет.

Денят 7 юли е част от институционалната памет на българската митническа администрация. На 7 юли 1879 г. с Указ №2 на княз Александър I Батенберг са учредени митниците и митарствените пунктове на Княжество България. В указа е записано, че основната задача на новосъздадената институция е „за да се запазят интересите на княжеството”. Този управленски акт се случва веднага след назначаване на първото българско следосвобожденско правителство с Указ № 1 от 5 юли.

Веднага след Освобождението в митниците работят Захари Стоянов и Никола Обретенов. Писателят и общественик Михалаки Георгиев организира приемането и управлението на Митница Видин, а по-късно става и главен ревизор на митниците - отговорен пост към Министерство на финансите. Революционерът Георги Хаджи Денков е първият управител на Митница Свищов.

Първата жена в Софийската митница започва работа през 1948 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във